Focus

Oussama Tabti

Oussama Tabti (°1988) studeerde aan de École Supérieure des Beaux-arts in Algiers in 2012 en aan de École Supérieure d’art in Aix-en-Provence in 2017. In 2020 voltooide hij een postgraduaat aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) in Gent. Hij werd geboren in Algiers en woont en werkt in Brussel. Zijn werk werpt een kritische blik op de internationale geopolitiek, met hermetische grenzen en culturen die zich isoleren. Hij bevraagt een wereld die geglobaliseerd is, maar tegelijk wantrouwig en bang voor wat vreemd en anders is. Hij werkt met een grote verscheidenheid aan media: installatie, audio, video en performance. Zijn werk was te zien op Le Biennale de Dakar, Salon de Montrouge, Centrale voor Hedendaagse kunst in Brussel, M HKA in Antwerpen, Bozar in Brussel en maakt deel uit van verschillende collecties zoals MACBA in Barcelona, ​​CNAP in Parijs en particuliere collecties.

In Gallait 80 bereidde hij de expo Alien voor in de Centrale | Box (28/04 tot 18/09/2022), over de foto van een Algerijnse immigrant die begin 20ste eeuw op Ellis Island is genomen. Tegelijkertijd werkte hij aan een ander project, getiteld Oh! I have to go now…, gebaseerd op tekeningen van migranten- en vluchtelingenkinderen in Afrika.

Hij startte ook een artistiek onderzoek, Plats de résistance, naar de oorsprong en geschiedenis van verschillende gerechten uit alle uithoeken van de wereld. Gerechten die ontstaan zijn vanuit schaarste of hongersnood, om te overleven. In welke socio-economische context ontstonden ze en waarom eten we ze nog steeds?