open huis

Residenties

Van repetitieruimte tot atelier, van tentoonstellingsruimte tot fotostudio, van voorlees-lokaal tot rustige schrijfplek … In Gallait 80 biedt Tristero ruimte en tijd aan kunstenaars van velerlei pluimage om hun werk te ontwikkelen. Ontmoetingen en synergieën staan hierbij centraal.

2023

13 Maart – 31 Augustus – Muziektheatermaker/speler Wouter Deltour (www.deschonecompanie.be) bereidt de komende maanden zijn volgende projecten voor : ‘De Stomme van Portici’ en ‘Winterreise’.

27 februari – 3 maart – Agathe Meziani schrijft aan haar voorstelling ‘Kabylifornia’ en mijmert over het feit dat we allemaal, iedereen en overal, op dezelfde grond stappen. Ze schrijft : “Cette résidence d’une semaine m’a donc permis d’élaborer autour de ce concept du même sol. Ce que cela veut dire pour moi, pour les autres, symboliquement, politiquement, sensoriellement. Cela m’a donné une belle amorce pour la suite.”

10 Februari – 31 maart – De Japanse sound & performance artist Tomoko Hojo logeert anderhalve maand in onze studio op zolder om in Brussel verschillende kunstenaars en organisaties te ontmoeten. Ze zal o.a. meewerken aan NEWPOLYPHONIES, een creatie van Myriam Van Imschoot & HYOID. En ze is bovendien een van de jongste re-enacters van Yoko Ono!

2-9 Februari – De Servische kunstenaar Bojan Dordev logeert een week in onze studio op zolder. Hij is te gast in het project ART BUURT van Sara Oklobdzija rond de vraag ‘And what with the outsiders-art?’. Sara onderzoekt dit thema via een dialoog met de buurt en met verschillende kunstinstellingen. Op woensdag 8 februari (13:00-14:30) houden ze in Gallait80 een Q&A / open talk.

5 Februari – Videocaptatie van LE ROI SE MARRE, een ‘spectacle de théâtre à table avec des objets’. Hiervoor baseerde actrice en theatermaakster Andrea Bardos zich op de theatertekst ‘Le Roi s’amuse’ van Victor Hugo.

11 Januari – De eerste WIP-sessie, in samenwerking De Leesclub uit Antwerpen. WIP, dat is in groep Work In Progress lezen in aanwezigheid van de auteurs en constructieve low-fi feedback geven. Én taart eten uiteraard. We lazen nieuwe, nog onaffe theaterteksten van Egon Schoelynck, Miriam Boolsen, Elsa Van Dijk, Ibtissam Boulbahaiem en Glenn Vanoverbeke en tussendoor gedichten van Verolienne Vanderbeek.

2022

November – Annelies Keyers en Mies Cosemans werken aan een voorstelling én een fotoreeks rond geluk en geluksbeleving, over veertig worden, het heft in eigen handen nemen, over kruispunten, over zoeken en verlangen maar nooit vinden, over de vraag wanneer we eigenlijk gestopt zijn met dromen.

Mei – Guus Diepenmaat en Anouk Friedli van FOR REAL starten de eerste fase van hun onderzoeksproject getiteld DE WOEDE

Mei – Karlien Torfs werkte 2 weken werken aan “iets waarvan ik denk dat het een danssolo zal worden.”

April – Actrice Adele Raes deed een vooronderzoek voor een voorstelling waarin ze zichzelf een aantal existentIële vragen stelt: Hoeveel mensen bereik ik met mijn werk, met mijn eigen verhaal? Wat laat ik achter? Wat verander ik?

April – Sigrid Keunen en Sam Vanoverschelde vormen samen SS DayDream. Ze experimenteren en testen opties uit voor THERE HERE NOW, hun nieuwe installatie-performance voor viool, maskers en bewegend beeld.

Februari – Tom Hofland en Pascal van Hulst gaven een workshop audiofictie. De deelnemers kregen een inzicht in het schrijfproces en de werkmethode die Tom en Pascal gebruikten voor hun succesrijke podcast De Blankenberge Tapes, en maakten zelf een kort audioverhaal. Ze vertrokken daarbij vanuit improvisatie en locatiewerk. Georganiseerd door het Klankverbond.

Februari – Yuni Mahieu schreef aan het scenario van ‘The greatest hits from 2007’, een kortfilm over een toevallige ontmoeting tussen twee ex-geliefden, die elkaar graag zien, maar onmogelijk samen kunnen zijn.

Januari – Ina Geerts, Andrea Bardos (van het tweetalig Brussels theatercollectief BXL WILD) & Aylin Yay lazen stukken van de hedendaagse Noorse auteur Frederic Brattberg en brainstormden over hun nieuwe creatie.

Januari – Dries Gijsels kwam twee weken in schrijfresidentie voor zijn nieuwe creatie ‘No Place To Fall’. Een voorstelling over een team astronauten die op missie vertrekken. Ze zijn vastbesloten een nieuw en groots hoofdstuk toe te voegen aan het verhaal van de mensheid. Maar dan begint hun eigen verhaal meer en meer barsten te vertonen … ‘No Place To Fall’ gaat in première in 2023 in Monty in Antwerpen.

2021

Najaar – Na enkele co-creaties binnen de collectieven La Station en Une tribu, schreef de Brusselse Sarah Hebborn in Gallait 80 aan haar eerste eigen theaterstuk. ‘Croisière’ (werktitel) wordt een fictief verhaal dat zich afspeelt op een cruise in 1920 en op een universiteitscampus een eeuw later.

Oktober – Een groepje jonge Nederlandstalige en Franstalige audiomakers volgden een masterclass onder begeleiding van klank-kunstenaar Felix Blume, waarbij ze leerden hoe je een locatie (met name de buurt rond Gallait 80) in geluid kan vangen. Op het einde presenteerden alle deelnemers een kort audiowerkstuk opgenomen in de buurt van het Noord station in Brussel. Georganiseerd door het Klankverbond.