Winkel over te nemen
Kunstenaars Lisa Matthys en Arno Boey werkten samen met de leerlingen van tienerschool Campus Kompas. Ze creĆ«ren nieuwe gevelreclameborden gebaseerd op welke ‘thuistaal’ de jongeren spreken en wat thuis voor hen betekent. Met beelden in verschillende talen en tekens trachten ze daarmee een interculturele dialoog te voeren met de voorbijgangers in de Gallaitstraat. Luister hier naar de leerlingen van Campus Kompas
Over het project
Binnen het kader van hun residentie in Gallait 80, leiden Lisa Matthys en Arno Boey sinds 2022 het artistieke traject ‘Winkel Over te nemen’ met de leerlingen van buurtschool Campus Kompas. Tijdens de zoektocht naar sporen van oude winkels in de Gallaitstraat, stootten zij op gevelreclames uit vroegere tijden. Dat waren herkenningspunten en kentekens: de binnenkant van een pand werd in een herkenbare vorm naar buiten gebracht.
Gefascineerd door die lichtpanelen, ontstond het idee een veelheid te verzamelen. In de overdaad aan reclameborden ontdekken we woorden en zinnen in verschillende thuistalen. Het zijn afdrukken van woorden die de leerlingen in deze straat spreken. Ze klinken normaal vooral achter de gevels, maar nu genereren ze zichtbaarheid. Gewapend met wegwerpcamera, etsnaald en microfoon legden ze de binnenkant van hun thuis vast. Wat leeft er achter deze gevel? Welke woorden klinken daar? En wat willen van de binnenkant naar buiten brengen?
Over de kunstenaars
Lisa Matthys is beeldend kunstenares, fotografe en documentairemaakster. Haar sterke sociale engagement vertaalt zich in videowerk, fotografie en installaties waarin kinderen vaak een hoofdrol spelen. Op deze manier stelt ze verschillende politieke en/of sociale contexten aan de kaak. Ze verkent publieke interactie en interventie, waarbij ze de grenzen tussen contemplatie en actie doorbreekt.
Arno Boey is schrijver en radiomaker. Zijn werk vertrekt steeds vanuit een documentaire insteek. Samen met de stad en haar talen stelt hij zich de vraag welke verhalen we vertellen. Het resultaat loopt over van het papier naar je oren en weer terug.